Forside » Skadedyr » Rotter, mus og vånd » Vånd – Arvicola Terrestis

Er du plaget av vånd?

Vånd finnes i store deler av Europa. I Norge er den vanligst langs kysten, men finnes også i resten av landet. Man finner vånden i huler langs elvebredden, i grøfter, dammer og bekker. Hulene plasseres som oftest nært saktegående, rolig vann.

Vånden trives også godt i skogsfelt og hageområder. Om vinteren lever den under snøen.

Utseende

Våndens kropp er mellom 14 og 22 cm lang, med en hale på 5-7 cm. Den har et kort ansikt med små ører som så vidt er synlige. Kroppen er kompakt sammenliknet med rotter eller mus.

Vånden spiser hovedsakelig gress og planter som befinner seg i nærheten av vann. De spiser også frukt, kvister, knopper og røtter.

Parringstiden varer fra mars til sent på høsten. Drektighetstiden er lik rotter, ca. 22 dager. Vånden får opptil åtte unger.

Jordrotte

Vånd kalles ofte for jordrotte eller vannrotte. Til forskjell fra mus og rotter, går ikke vånd inn i bygninger og hus. Den trives bedre i fuktig terreng og myrlandskap, og er derfor mest vanlig å finne langs kysten, i skogsfelt eller i hageområder.

Hvordan ser en jordrotte ut?

For å kunne bekjempe på riktig måte, er det viktig å vite om det er mus, rotte eller vånd du har på besøk. Vånden ligner mest på en rotte, men med en kortere hale og mer klumpete kroppsform. Kroppen er mellom 14 og 22 cm lang med en hale på 5-7 cm. Ansiktet er kort, og ørene er så små at de så vidt er synlige.

Våndens atferd

Vånden er dyktige svømmere og dykkere. I motsetning til rotter lever vånd ikke i større grupper. Vånden er territorial og markerer dette med latriner plassert enten nær reiret, hulen eller steder hvor den beveger seg ut i vannet. Latriner er en god indikator for tilstedeværelsen av vånd.

Skadeomfang av vånd

Vånden graver underjordiske ganger, spiser opp planterøtter og kan gjøre stor skade på plener, i hager og i parker. Den regnes som skadedyr av bønder og hageeiere spesielt, da vånden ødelegger underjordiske kabler og røtter til frukttær.

 

Bekjempelse av vånd

Det kan være vanskelig å bekjempe vånd. Den lever ikke i grupper, men er i stedet territorial og markerer det ved å plassere latriner i nærheten av reiret, hulen eller stedet hvor den beveger seg ut i vannet. Latriner er derfor en god indikator på tilstedeværelse av vånd.

Vånden spiser i tillegg planterøtter som inneholder vitamin k1, noe som fungerer som motgift til vanlig rottegift. Det gjør bekjempelsen enda mer krevende.

Tiltak du kan gjøre for å forhindre vånd:

  • Hold gresset kortklipt og beskjær vekster inn mot bygninger, slik at vånden ikke klarer å klatre inn i ventiler eller vinduer.
  • Legg netting rundt planter og under jorden for å beskytte røtter og knoller.
  • Unngå å la mat ligge på bakken, som dyrefôr og fuglemat.
  • Tett alle sprekker og hull i huset for å hindre vånden i å komme inn.
Er du interessert? Ta kontakt
Send forespørsel om tilbud Se kontaktinformasjon