Forside » Skadedyr » Rotter, mus og vånd » Rotter – Rattus Norvegicus

Bekjempelse og forebygging av rotter

Plages du av rotter? PHM Skadedyrkontroll tilbyr profesjonell bekjempelse av skadedyr i private og offentlige bygg i Oslo og omegn. Bestill befaring av våre erfarne og dyktige fagfolk her.

Kontakt oss for befaring, så finner vi en løsning sammen.

Brunrotte

Når vi snakker om rotter i Norge, er det vanligvis brunrotte vi mener. Brunrottens kropp er ca. 25 cm lang, med en hale på rundt 18 cm. Rotter er sosiale flokkdyr med drektighetstid på 22 dager, der hvert kull vanligvis består av 8-12 rotteunger. Det vil med andre ord si at de kan formere seg temmelig raskt.

Rotter beveger seg mellom rene og urene områder, og kan derfor bringe med seg smitte og bakterier. De er sky dyr, og liker ikke å oppholde seg ute i det åpne rundt mye liv og støy. De foretrekker heller å bevege seg i rør, under gulv og bak vegger.

Les mer om mus, rotter og vånd her.

Hvordan bli kvitt rotter?

Det første skrittet i bekjempelsen av rotter er å identifisere hvordan de tar seg inn i boligen. Disse stedene må deretter sikres for å hindre et gjentakende problem.

Rotter foretrekker å bygge reir i mørke, uforstyrrede områder. Ofte kan man se spor av rottelort som leder mot rottereiret. Når reiret er lokalisert gjøres det en vurdering av hvilke foretak som skal igangsettes.

Vi anbefaler generelt ikke at det brukes gift innendørs, da det kan føre til at de blir liggende døde i tak/vegger som kan gi store luktproblemer under forråtnelsen.

Bekjempelsen av rotter må gjøres riktig fra starten. Dette krever inngående kunnskap om dyrenes adferd og levemåte.

Bestill befaring og få et pristilbud på bekjempelse av brunrotter.

Skadeomfang av rotter

Rotter er et problem i alle land, og er årsaken til store økonomiske tap for mange. De trives godt i varierte miljøer, og finnes både utendørs og innendørs. Typiske skader finner man blant annet på/i:

  • Møbler, klær, dokumenter, malerier, bøker – hvor rotta gnager eller griser til med urin/ekskrementer.
  • Gulv, vegger og tak i isolasjon – hvor problemer kan oppstå da lukten fra urin, ekskrementer og døde individer er særdeles sterk.
  • Fuktsperrer i hus – noe som kan føre til økt fuktighet og muggsoppdannelse.
  • Elektriske ledninger, vann og avløpsrør – som i verste fall fører til fare for brann eller vannskader.
  • Folkehelse – ekskrementet er en smittebærer for sykdommer, og derfor helsefarlig for mennesker.
  • Matvarer – en stor del av problemet er forurensing av matvarer. De spiser så å si alt, men hovedsakelig menneskemat og dyrefôr. Det er derfor spesielt viktig å holde orden på avfallshåndtering.

Rottesikring av bolig

Gjør det vanskelig for rottene å ferdes inn og ut av boligen din gjennom følgende tiltak:

  • Installer musebånd eller børstelister som hindrer adgang til boligen.
  • Pass på kritiske punkter i boligen, som overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. Eventuelle glipper bør tettes godt til. Også rundt kabler eller ledninger som går gjennom husvegg bør det tettes godt.
  • Har du hage bør den være ryddig. Ikke la det ligge plankehauger eller vedstabler hvor de kan gjemme seg.
  • Det kan også være en idé å klippe plenen godt rundt selve husveggen.
  • Har du søppeltønner utenfor huset må disse regelmessig tømmes helt, og kanskje også skylles godt.
  • Gammel mat er delikatesser, og det samme er dyrefôr, fuglemat og komposthauger. Har du et rotteproblem bør alt som kastes av mat være godt pakket bort i tette poser.
  • Trær bør ikke vokse for nære ventiler og vinduer, og stiger bør ikke stå opp mot veggen over lenger tid uten tilsyn. De er nemlig svært gode klatrere og kan komme seg inn i boligen på denne måten.

PHM Skadedyrkontroll tilbyr både forebyggende tiltak som sikring og tetting av bygninger, samt skadedyrbekjempelse. Vi kan også tilby serviceavtaler til offentlige og private hvor vi forebygger mot rotte- og museplager.

Ta kontakt i dag for å avtale befaring for bekjempelse av rotter

Er du interessert? Ta kontakt
Send forespørsel om tilbud Se kontaktinformasjon