Bilde av en småskogmus.
Forside » Skadedyr » Rotter, mus og vånd » Husmus – Mus Musculus » Unngå å få mus i hus

Unngå å få mus i hus

Det kan være vanskelig å bli kvitt mus og rotter når de først har etablert seg. Derfor er det best å forebygge. Ved å ta noen enkle grep utvendig og innvendig kan du unngå å få mus i hus. Les videre for våre beste tips og råd.

Bilde av en småskogmus.

Montering av musestopper og musebørster

Mus kommer seg gjerne inn i huset ved å finne små hull eller sprekker mellom grunnmur og kledning. Konvensjonelle musestoppere må ofte monteres før kledningen settes på huset, og derfor er musebørster ofte et bedre alternativ. Vi tilbyr montering av musebørster som er enkle å ettermontere uten at man trenger å ta av kledningen på huset. 

Kontakt oss for montering av musebørster

Hvordan unngå å få mus i huset 

Det er mange grep du selv kan ta for å unngå å få mus i hus.  

Utenfor huset er det viktig å passe på følgende: 

  • Ikke mat fugler på fuglebrett o.l. Dette er hyggelig for fuglene, men maten som blir til overs tiltrekker seg dessverre både rotter og mus. 
  • Sørg for å fjerne nedfallsfrukt og kompost fra hagen. Regelmessig fjerning av dette vil gjøre det mindre sannsynlig for at mus og rotter kommer inn i hagen din.
  • Hold gresset kort og sørg for at det ikke vokser busker og trær tett inntil fasaden. Busker, slyngplanter og trær kan gjøre det lettere for musen å klatre slik at den kommer seg inn gjennom åpne vinduer og ventiler. 
  • Sørg for å tette hull og sprekker med egnede materialer slik at musen ikke kommer inn. Mus kan komme seg inn gjennom sprekker på kun 6 mm. 
  • Vask søppeldunken med jevne mellomrom, og sørg for at den ikke blir overfylt. Om avfallsbeholderen ikke lar seg lukke, vil søppel raskt kunne bli dratt ut av fugler og havne på bakken hvor det tiltrekker seg rotter og mus. 
  • Pass på at vinduer og luker ikke står åpne. Mus finner raskt veien inn om du for eksempel lar kjellervinduet stå åpent for å lufte. Ventilasjonsluker bør ha nett som sørger for at musen ikke kan komme inn. 
  • Hold det rent og ryddig ute. Sørg for å jevnlig fjerne løv, og unngå å oppbevare utemøbler eller vedkubber opp mot ytterveggen. 

Her kan du lese mer om hvilke musearter som trives innendørs i Norge.

Innendørs bør du: 

  • Holde det ryddig på loft og i kjeller. Sørg for å rydde med jevne mellomrom, og lagre ting litt opp fra gulvet, slik at du lettere kan se om mus har startet å etablere bol eller begynt å spise på ting. 
  • Passe på å fjerne mat og matrester. Dette er spesielt viktig på hytter. Mat bør oppbevares i containere som mus ikke klarer å spise seg gjennom, eksempelvis metall og glass. Mus er også veldig glad i stearin, så stearinlys bør oppbevares i skuffer eller egnede bokser.  
  • Sørge for at rørgjennomganger er tette og alle sluk er dekket med en rist. Under kjøkkenbenken og inne på badet er typiske steder musen vil kunne komme seg inn. 

Muselort og andre tegn på at du har fått mus i huset

Hvis du oppdager noen av de følgende tegnene, er det stor sjanse for at det har kommet mus inn i boligen: 

  • Muselort og lukt av urin  
  • Krafselyder i tak, vegger eller gulv (spesielt på natten) 
  • Gnagemerker på ledninger, klær, isolasjon eller møbler 
  • Musebol og observasjon av mus i boligen 

Om du allerede har oppdaget muselort, eller sett andre tegn til at du har fått mus i huset, bør du raskt ta grep for å få kontroll på situasjonen. Mus går drektig i rundt 3 uker og kan få opptil 7 unger per kull, slik at to mus fort kan bli til flere hundre på bare noen få måneder. 

Om du velger å gå til anskaffelse av musefeller, bør du sørge for at disse er kraftige slik at de tar liv av musen umiddelbart. Vi anbefaler å bruke peanøttsmør eller sjokoladepålegg som lokkemat. Merk her at man ikke bør bruke gift da dette kan være dårlig både for deg selv, miljøet og dyrelivet. 

Det beste er å få en profesjonell skadedyrbekjemper til å hjelpe deg. Alle PHM Skadedyrkontroll sine medarbeidere er offentlig godkjente skadedyrbekjempere, og vet nøyaktig hvordan man best blir kvitt mus og andre skadedyr. Husk at det finnes mange forsikringer som dekker skadedyrbekjempelse, så ring gjerne forsikringsselskapet ditt for å høre. 

Kontakt oss for å bli kvitt mus i huset