Skjeggkre (Ctenolepisma Longicaudata)
Du kjenner kanskje til dem, disse sølvgrå små krabatene som iler seg bortover gulvet når du entrer et rom. Spørsmålet er: Er det sølvkre eller dens skumlere storebror skjeggkre som har tatt seg til rette i huset ditt? Med denne enkle oversikten vil du vite forskjellen.
Her kan du også lese mer om alle typer skadedyr.
Utseende
Skjeggkre kom til Norge i 2013, og er en mer robust slektning av sølvkre. Skadedyrene er like på flere områder – de er vingeløse, er skjellkledde og grå i fargen. Forskjellen er at skjeggkre er større enn sølvkre og kan bli 15-19 mm lang. Den er også litt mørkere i gråfargen, har mer hår langs sidene av kroppen, samt lengre følehorn og haletråder.
Når skjeggkreene blir født er de 2 mm lange, har ikke skjell og er lysere i fargen. Nymfene går gjennom 14 utviklingsstadier før de blir kjønnsmodne.
Adferd
I motsetning til sølvkre som man for det meste finner i fuktige omgivelser, kan skjeggkre leve og formere seg hvor som helst i boligen. Dette gjør dem vanskeligere å fjerne fordi de kan bevege seg mellom rom. Skjeggkre trives like godt i gamle hus som nye leiligheter så lenge det er god isolasjon, men det finnes flest dokumenterte tilfeller av skjeggkre i nyere eller renoverte bygninger.
Dyrene finner ofte veien innendørs gjennom pakker vi kjøper fra andre land, eller som kakerlakken – i kofferten vi har hatt med oss på ferie. Bor du i blokk eller rekkehus kan udyrene i tillegg bevege seg mellom leilighetene, noe som gjør de enda vanskeligere å få bukt med.
Skjeggkre trives ikke ute og holder seg derfor innendørs. De er svært sensitive til temperaturer, og trives verken når det er for kaldt eller for varmt. Viser termostaten under 16°C eller over 26°C begrenses både utvikling og aktivitet, og i temperaturer under 11°C stopper den helt opp. Dersom temperaturen over 41°C overlever de ikke.
Man finner skjeggkre året rundt, og de lever av alt fra plante- og dyrematerialer til matrester og andre organiske materialer. Dyrene er nattaktive og oppdages oftest pilende over gulvet på morgenkvisten når lyset skrus på.
Utviklingen fra egg til voksen er svært lang for skjeggkre, og tar nærmere tre år. De yngre nymfene må få i seg næring fra ulike kilder for å nå kjønnsmodent stadium, mens fullvoksne dyr kan leve av kun materialer som papir og tapet. Ferdig utviklede skjeggkre kan faktisk overleve så lenge som ni måneder uten føde, og opptil tre år om det får i seg tilstrekkelig med næring. Skjeggkreet kan legge opp til 56 egg hvert år!
Skadeomfang
Skjeggkre er for det meste kun sjenerende og irriterende, og gjør lite skade på omgivelsene. Likevel kan en stor bestand ødelegge bøker, frimerker, tekstiler og gamle gjenstander av organisk materiale.
Å ha skjeggdyr i hus er i tillegg for mange svært ubehagelig, fordi de beveger seg mellom rom og kan være å finne på alt fra soverom til kjeller. Skadedyr kravlende rundt på møbler og gulv er ikke noe man ønsker. Dyrene er også i mange tilfeller vanskelige å bli kvitt, særlig om man bor i leilighetskompleks. Da kan skjeggkreene bevege seg mellom leilighetene, og formere seg på flere steder.
Det finnes likevel måter å bli kvitt dem, og de tar vi for oss under.
Hvordan bli kvitt skjeggkre
Fordi skjeggkreene også trives godt der det er tørt hjelper det ikke få has på fukten for å bli kvitt dem, som ofte er løsningen med sølvkre. Man må gå mer systematisk til verks og finne ut hvor de oppholder seg, for så å fjerne så mange man kan. Her er noen forslag til hvordan du kan gå frem:
Limfeller
Sett limfeller på gulvet i nærheten av lister, sprekker, i kott eller skap. Denne metoden hjelper deg se omfanget av skjeggkrebestanden, og om man bør gå hardere til verks. Fellene fjerner ikke formeringsstedene, og det er disse man må få has på.
Støvsuging
Jevnlig og grundig støvsuging kan bidra til å fjerne både fullvoksne individer og nymfer. Husk at skjeggkreene bruker tre år på å bli kjønnsmodne, så denne metoden kan bidra til å minske bestanden betraktelig fordi de ikke får formert seg. Det vil alltid være noen som kommer seg unna støvsugeren, så dette i kombinasjon med limfeller er lurt.
For at dyrene som har blitt støvsugd ikke skal kunne fortsette å formere seg må støvsugerposen enten legges i en dypfryser i et døgn, eller utsettes for høy varme i noen timer (minst 41°C), for eksempel i en badstue, for å drepes.
Tetting av skjulesteder
Å fjerne mulige skjulesteder kan være med på å minske spredning mellom rom eller leiligheten, og det vil være færre steder for skjeggkreene å gjemme seg på dagtid. Støvsuging vil på den måten også være enda mer effektivt, fordi skadedyrene mangler steder å gå i dekning.
Om du likevel sliter med skjeggkre etter at du har prøvd dette, eller ikke ønsker å hanskes med det selv, kan vi hjelpe deg. Ta kontakt, så kommer vi på befaring innen kort tid!
Kilder: