
Brun pelsbille (Majorstubille)
Brun pelsbille, Majorstubille, Attagenus smirnovi – kjært barn har mange navn. Billen er et lite, men plagsomt skadedyr som til tross for sin beskjedne størrelse, kan gjøre stor skade på både klær, tepper og andre tekstiler i hjemmet ditt. Har du først fått den i hus, er det viktig å handle raskt for å hindre at den sprer seg.
Kontakt oss for å bli kvitt brune pelsbiller
Kjennetegn på brun pelsbille
Brune pelsbiller er små, ovale biller med brun kropp og svart halsskjold. De er dekket av fine, korte hår og er vanligvis 3–4 mm lang. Billene kan fly og forflytter seg dermed enkelt fra bolig til bolig, med andre ord er det like vanlig å finne dem i nyoppussede hjem som i eldre boliger.
Det er imidlertid ikke billene i seg selv som gjør størst skade, men larvene deres. Voksne Majorstubiller tar nemlig ikke til seg næring, mens de brune larvene er altetende og livnærer seg særlig på tekstiler, støv og smuler. Larvene blir rundt 8 mm lange, og er brune med gullfargede hår og en barnålformet dusk til hale.
Finner du voksne Majorstubiller, er sannsynligheten stor for at du også har larver i boligen din. Ujevne hull i ull- eller skinnklær kan også være et tegn på at du har fått skadedyrene i hus. I motsetning til billene, som du ofte finner døde i vinduskarmen, er larvene lyssky og trives best i sprekker, under kjøleskap, komfyr og vaskemaskin, eller langsmed lister. Dette gjør dem vanskelige å oppdage, og således kan Majorstubillen være svært vanskelig å bli kvitt.
Hvordan bli kvitt brun pelsbille?
For å effektivt bli kvitt Majorstubillene, kan det være nødvendig med hjelp av en profesjonell skadedyrbekjemper. Da vil det først gjennomføres en grundig inspeksjon for å finne steder hvor biller, larver og egg kan være, slik som sprekker i gulv, gulvlister, under møbler og så videre. Deretter støvsuges disse områdene nøye, og støvsugerposen forsegles og kastes, eller fryses for å hindre videre spredning. Møbler og tekstiler som er angrepet kan frysebehandles i et døgn, da både biller og larver dør ved frysebokstemperatur. Ved alvorlige angrep kan kjemisk behandling være nødvendig for å fullstendig bekjempe skadedyrene.
PHM Skadedyrkontroll ble grunnlagt i 1930, og har lengst erfaring med skadedyrbekjempelse i Norge. Våre medarbeidere er offentlig godkjente skadedyrbekjempere med lang yrkeserfaring.
Ta kontakt for å bli kvitt brune pelsbillerHvordan forebygge angrep av Majorstubille?
Det kan være vanskelig å forebygge angrep av brun pelsbille, da de er mobile og lett kan spre seg fra bolig til bolig. Den beste måten å forhindre infestasjon på er imidlertid ved godt renhold, spesielt med regelmessig støvsuging av steder som er vanskelig å nå.
Har du gamle tregulv i boligen, bør du være ekstra oppmerksom på sprekker og hull, og sørge for å tette dem så langt det lar seg gjøre – her trives nemlig skadedyrene godt.
Det anbefales også å vaske ulltøy godt før det lagres etter vinteren, samt å oppbevare skinn- og pelsklær i tette oppbevaringsesker for å beskytte mot angrep.
Vanligvis legger hunnen mellom 34 og 93 egg før den dør, typisk etter omtrent 20 dager. Eggene til Majorstubillen utvikler seg best i varme og fuktige omgivelser, og under optimale forhold kan de klekke på så lite som 10 dager. Etter klekking gjennomgår larvene en vekstfase på omtrent tre måneder, før de forvandles til pupper og videre til voksne biller.
Brun pelsbille (Majorstubille) har sin opprinnelse i Afrika, og begynte å spre seg til Europa på begynnelsen av 1960-tallet. I Norge ble den først oppdaget i 1983 på Majorstua i Oslo, derav navnet “Majorstubille”. Lenge var dette det eneste stedet man kunne finne disse brune billene, men mot slutten av 1990-tallet spredte den seg videre til andre deler av Oslo. I senere tid har de også blitt oppdaget i andre tettbygde områder, som Lillehammer, Sandefjord, Skien og Harstad, men det er uklart om billen har fått et fast fotfeste i disse områdene.
Spredningen av brun pelsbille skyldes til dels økt urbanisering, samt endringer i klimaet, som har bidratt til å skape bedre forhold for at billene kan overleve.