Fjerne vepsebol

Å fjerne vepsebol er lettere sagt enn gjort, og det er alltid en fare for å bli stukket av aggressive veps. Vepsen vil finne andre utganger dersom inngangen tettes eller sprayes med insektmiddel, noe som kan føre til hissige veps som svermer rundt. Ta heller kontakt med oss, og veps! – problemet ditt er borte!   

Prisen for å fjerne vepsebol starter på kr 2 500 inkl. mva. Pris utover dette vil avhenge av omfang og hvor vanskelig bolet er å komme til. Send oss gjerne bilde av vepsebolet og hvor det befinner seg, så kan vi lettere gi et pristilbud. 

Kontakt oss for fjerning av vepsebol

 

Hvordan fjerne vepsebol selv?

Du bør kun fjerne mindre vepsebol som er lett tilgjengelig på egenhånd. Dette gjør du ved å ta en pose rundt bolet og deretter bruke en skrape eller lignende til å kutte festet. Den beste tiden å fjerne bolet på er enten på kvelden eller natten. De lave temperaturene gjør at vepsen er på sitt roligste på denne tiden av døgnet.  

Vær oppmerksom på at selv om vepsebolet tilsynelatende står tomt, er det ikke nødvendigvis problemfritt å bekjempe det. Veps som returnerer til bolet vil bli svært sinte av å komme hjem til et ødelagt bol, noe som følgelig øker risikoen for å bli stukket.  

For å unngå å bli stukket, bør du pakke deg godt inn med tette klær. Støvler, regntøy med hette, hansker og briller (gjerne med snøre eller strikk der plaggene er «åpne») er gode beskyttelsesantrekk. Kjøp et insektmiddel, les etiketten på preparatene nøye og bruk egnet verneutstyr mot kjemikaliene.

Middelet er giftig, ikke bare for vepsen, men også for deg. Sørg derfor for at du ikke blir overeksponert.  

Vepsebol i veggen

Om du har vepsebol i veggen eller et sted på loftet hvor det er vanskelig å komme til, bør du få en profesjonell skadedyrbekjemper til å utføre jobben. For å ta knekken på et vepsebol, må man nemlig komme til i selve kjernen av bolet. Dette kan være en utfordrende jobb på større bol og bol som vokser frem i lukkede og utilgjengelige områder.   

PHM Skadedyrkontroll ble startet i 1930, og har lengst erfaring med skadedyrbekjempelse i Norge. Våre medarbeidere er offentlig godkjente skadedyrbekjempere med lang yrkeserfaring. Vi besitter nødvendig erfaring og utstyr som gjør at det vanligvis ikke vil være nødvendig å åpne veggen for å bekjempe vepsebolet. Vi tilbyr anonyme biler for de som ønsker det.

Ta kontakt for fjerning av vepsebol

Hvordan forebygge mot vepsebol

Vepsen bygger aldri bol på samme sted, men liker seg gjerne i de samme områdene. Dermed vil du kunne få veps igjen selv om du har fått fjernet vepsebol tidligere. Det viktigste du kan gjøre for å unngå en ubehagelig overraskelse når snøen smelter, er å tette sprekker, kriker og kroker i hjemmet ditt. Fjern små vepsebol tidlig på våren slik at dronningen ikke får mulighet til å formere seg.   

Litt avhengig av hvor tidlig eller sent våren kommer, bør du allerede fra april utføre jevnlig sjekk av loft, garasje, bod, hulrom i vegger og andre steder du tenker det vil være naturlig for vepsen å trives.  

Andre forebyggende tiltak kan være å holde dører og vinduer lukket, samt sørge for at søppelkassene har tette lokk. Har du oppdaget et vepsebol bør du sørge for at eventuelle barn og kjæledyr holder seg på avstand.  

Veps er et gult og svart insekt med seks ben og fire vinger. Insektet har en tydelig innsnøring mellom over- og underkroppen, og formen ligner en C.  

Størrelsen på en norsk veps varierer. Likevel er den gjennomsnittlige dronningen vanligvis 15-19 mm lang, mens arbeiderne er noe mindre, 12-15 mm lange. Ofte har vepsen klare mønster i gult og svart, men eksempler på røde og oransje veps finnes også.  

Les mer om bier, veps og edderkopper her. 

I Norge er norsk stikkveps, tysk stikkveps og jordveps de vanligste artene. Samtidig er disse tre artene regnet som aggressive med et smertefullt stikk, og hører til de med størst antall individer i bolet. Den største norske arten er geithams, men den er sjelden og finnes bare sør-øst i landet.  

Avkommene til en dronningveps kalles en koloni, og kan bestå av over 2000 arbeidervepser. En vepsekoloni er ettårig og alle arbeiderne dør hver høst. Dronningene søker ly i steder som jordhull, trær, vedstabler eller andre kriker og kroker hun finner – for eksempel på loftet eller i en bod.  

Til våren kryper hun ut igjen for å lete etter et egnet sted å bygge bol, da det samme bolet aldri blir brukt to ganger. Dette gjør hun ved å blande spyttet sitt med avgnagde trefibre.  

Når bolet er 10-20 sekskantede celler stort, omtrent på størrelse med en valnøtt, legger hun egg i cellene og aler opp larvene som blir klekket. Når disse blir voksne, fortsetter hun å legge egg, mens årets kull med arbeidere bygger bolet større og sanker mat. Hele 12.000 arbeidere kan klekkes i løpet av en sommer, med en gjennomsnittlig levetid på mellom tre og fire uker.  

På tross av at det ikke er vitenskapelig bevist, mener en del forskere og skadedyreksperter at det blir ekstra stor vepsebestand annethvert år. Dette kalles vepseår. Likevel er ikke den toårige syklusen alltid konsekvent, uten at noen med sikkerhet kan si hvorfor.  

Én teori er at år med få dronninger gir flere veps. Dette høres kanskje litt ulogisk ut, men når dronningene slipper å konkurrere om egnede steder for å bygge bol, frigjøres krefter til å skaffe mat til de nye arbeiderne. Med andre ord gir lav konkurranse grobunn for en stor vepsebestand. 

Er du interessert? Ta kontakt
Send forespørsel om tilbud Se kontaktinformasjon