Forside » Skadedyr » Bier, veps og edderkopper » Husedderkopp – Tegenaria Domestica

Edderkopper som skadedyr

I Norge har vi over 500 ulike edderkopparter. Kroppen til edderkoppen er todelt: den har fire par ben, to gripekjever og vanligvis åtte øyne. Det er også mest vanlig at hunnen er større enn hannen. Edderkopper kommer i ulike farger, men her til lands er det vanligst å se mørkere nyanser.

Edderkopper har kjertler som produserer edderkoppsilke, eller spindelvev som er en mer vanlig betegnelse. Spindelvevet har flere bruksområder. Noen edderkopper lager en sikringstråd når de beveger seg, andre lager nett for å fange insekter, eller for å beskytte egne egg. Noen bruker til og med spinnet til å fly på vinden over lengre avstander.

Les mer om bier, veps og edderkopper her.

Husedderkoppen e ca. 1 cm lang og er fra mørk oransje til brungrå i fargen. Finnes overalt i hus og uthus der det er litt fuktig og rolig.

Vanligste arter

En av de vanligste edderkoppene vi ser i Norge er husedderkoppen. Den er rundt 1 cm lang og går fra å være mørk oransje til brungrå i fargen. Kroppen er tett behåret, og bena er lange og slanke.

Mange mennesker kan synes utseendet til husedderkoppen er skremmende, men denne typen er ofte veldig sky og stikker raskt av dersom den føler seg truet. De kjente ordene «den er mer redd for deg enn du er for den» stemmer altså svært godt her.

Denne arten finnes i hus og uthus der det er litt fuktig og rolig.

Hva lever husedderkoppen av?

Husedderkoppen spinner traktformede spindelvev for å fange andre insekter. Her kan den leve i flere år hvis spindelvevet forblir urørt. Hunedderkoppen kan leve svært lenge uten mat når det er få insekter å få tak i.

Hvorfor trenger vi husedderkoppen?

Edderkopper i huset kan faktisk være en skjult velsignelse. Det er nemlig slik at edderkoppene står for mye av insektsreguleringen i verden. Hvert år spiser edderkopper millioner av småkryp. Hadde edderkoppene forsvunnet ville insekter florert og tatt over store områder. Klegg og mygg står på edderkoppens meny, og mange vil nok være enige i at disse dyrene er langt mer plagsomme enn en edderkopp som gjemmer seg i et hjørne. Det er derfor kanskje litt verdi i en flink edderkoppvakt hjemme?

Er husedderkoppen farlig?

Av de 500 ulike edderkoppartene vi har i landet er så og si alle giftige, men ingen er farlige for mennesker. Giften brukes til å drepe andre småkryp, men dosen er alt for liten til at den kan skade oss.

Husedderkoppen er ikke en aggressiv edderkoppart og vil forsøke å gjemme seg fra mennesker. Når edderkoppen er truet er det første instinktet å flykte fremover. Edderkoppens kropp er laget for å kunne løpe over lenger distanser ved jakt eller flukt.

Hvordan forebygge mot husedderkopper?

Edderkopper trives best steder som er fuktige. Kjellere er blant favorittrommene til edderkopper, men man kan finne dem inne i huset hele året. Likevel vil de som regel ikke trives så godt i oppholdsrom fordi det er for tørr luft der.

For å forebygge mot husedderkopper kan det derfor være lurt å sjekke og eventuelt reparere fuktskader i huset. Gjør det så tørt som mulig, så vil ikke edderkoppen like seg. Ved å redusere fukt i kjelleren vil næringsgrunnlaget for edderkoppene reduseres. Andre forebyggende tiltak er å holde vegetasjonen nede langs grunnmuren, og ikke lagre bygningsmaterialer og lignende inntil grunnmuren.

Et annet tiltak kan være å sette opp nettingduk foran åpninger i huset, som dører og vinduer som ofte er åpne om sommeren. Fjern også spindelvev rundt om i huset så langt det lar seg gjøre.

Hvordan bli kvitt edderkopper?

Den mest effektive måten å bli kvitt edderkopper på er å gjøre miljøet utrivelig for dem. Da vil de ofte se etter andre steder å oppholde seg. Det er spesielt om høsten og vinteren edderkoppene prøver å trekke inn og vekk fra kulden. Sørg for å støvsuge mer regelmessig dersom du sliter med edderkopper i denne perioden. Tett også eventuelle hull hvor de kan komme inn, og hold huset tørt.

Er du plaget av edderkopper? PHM Skadedyrkontroll kan hjelpe!

Har du et edderkopp-problem hjemme? Hvis du har behov for flere råd og tips er det bare å kontakte oss!

Er du interessert? Ta kontakt
Send forespørsel om tilbud Se kontaktinformasjon