
Møll
Har du oppdaget små hull i ullgensere, tepper eller andre tekstiler? Eller kanskje du har sett små, gråbrune insekter fly rundt på kjøkkenet etter det har blitt mørkt? Da kan du ha fått møll i huset. Når de først har etablert seg, kan både klesmøll og matmøll gjøre stor skade – og det er derfor viktig at du handler raskt dersom du mistenker et angrep.
Kontakt oss for å bli kvitt møllHar du møll i huset?
Møll er skadedyr som lett finner veien inn i huset gjennom åpne vinduer og dører, eller via mat, brukte klær og møbler. De tiltrekkes av lys og av naturmaterialer som ull og silke, eller du kan finne larvene deres i tørre matvarer som mel, ris, frokostblandinger og nøtter.
Når de først er inne, søker de seg til mørke, uforstyrrede steder – som garderober, kott og lagringsrom – hvor de legger egg som senere utvikler seg til larver. Faktisk er det kun larvene som gjør skade ved å spise hull i tekstilene, eller spinne fine tråder i maten som kan føre til at den mugner raskere – voksne møll spiser ikke.
Hvordan ser klesmøll og matmøll ut?
Møll er små sommerfugllignende insekter med vinger som vanligvis er grå, beige eller brune i fargen. Vingene er smale, kan være både ensfargede eller ha svake mønstre, og ligger flatt bakover når insektet er i ro. Larvene kan være hvite, gule eller ha en mer rosa tone, avhengig av art. Vanligvis blir larvene vi får i hus i Norge opptil 1–2 cm lange.
Møll legger bittesmå, nesten usynlige egg – gjerne i tekstiler eller matvarer, avhengig av type. Eggene er ovale og gulhvite i fargen, og klekkes etter få dager. Én hunnmøll kan legge flere hundre egg, og derfor kan et lite angrep raskt utvikle seg til et større problem dersom det ikke oppdages i tide og behandles riktig.
Bli kvitt møll
Har du først merket at det er møll i huset, er det viktig å handle raskt. Du kan selv prøve egne tiltak, slik som støvsuging, frysing av tekstiler og grundig rengjøring av matskap. Dette gir imidlertid sjelden varig effekt, særlig hvis angrepet har fått utvikle seg. Både larver og egg kan være vanskelig å oppdage, og det er viktig å bli kvitt alt av både egg, larver og møll for å få skikkelig bukt med problemet.
For å sikre en varig løsning, kan det lønne seg å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper. Problemet vil da kartlegges nøye, og det vil gjennomføres en grundig inspeksjon for å finne steder der larver og egg kan være – eksempelvis i sprekker og tekstilfolder. Dette etterfølges av målrettede tiltak tilpasset situasjonen, som kuldelagring eller varmebehandling. Bruk av kjemiske insektsmidler mot møll er stort sett ikke nødvendig, men er en siste løsning i sjeldne tilfeller.
Hvordan forebygge angrep av møll og larver
Det viktigste du kan gjøre for å unngå møll i klær eller matlagre, er å forebygge angrep. Sørg for jevnlig rengjøring i skap, skuffer og andre steder det lagres mat, vask tekstiler før du legger dem bort for sesongen, og oppbevar mat i tette beholdere. Har du klær av ull, silke eller pels, bør du lagre disse i tette poser eller oppbevaringsbokser.
Nattsvermer eller møll?
Begrepene “nattsvermer” og “møll” blir ofte brukt om hverandre. “Nattsvermer” er imidlertid en fellesbetegnelse for flere sommerfuglfamilier som er aktive om natten. Møll er altså en undergruppe av nattsvermere.
Er møll farlig?
Møll er ikke helsefarlig, men i større grad plagsomt fordi de gjerne forårsaker skader på mat, klær og tekstiler.
Hvilke typer møll finnes i Norge?
Det finnes rundt 40 møllarter i Norge. Av disse regnes ikke alle som skadedyr, og det er kun noen få som er vanlige i norske hjem – nemlig klesmøll, pelsmøll og frømøll.
Er klesmøll, pelsmøll og frømøll det samme?
Klesmøll, pelsmøll og frømøll er tre av de vanligste typene møll i norske husholdninger. Disse er altså ikke nøyaktig det samme. Alle tre refereres til som såkalte “husmøll” og “tøymøll”, mens frømøll også ofte kalles matmøll, da de i større grad spiser tørre matvarer heller enn tekstiler.