Forside » Skadedyr » Insekter » Sølvkre – Leppisma Saccharina

Sølvkre (Leppisma Saccharina)

Har du små sølvfargede i hjemmet, som piler avsted så snart du nærmer deg? Dette er sannsynligvis sølvkre. Før du får panikk – de er ikke farlige, men de kan være en hodepine å bli kvitt.

Er det sølvkre eller skjeggkre? Se forskjellen her.

Her kan du også lese mer om alle typer skadedyr.

Utseende

Sølvkre omtales ofte som sølvfisk. Tross navnet endrer sølvkre farge i løpet av levetiden. De skifter mellom hvit, brun, grå, blå, og sølv. Navnet kommer sannsynligvis av at i alle stadiene er fargene metalliske av utseende. Sølvkre er dråpeformede insekter som vanligvis er mellom 7 og 12 mm lange. Baksiden av sølvkre har tre distinktive følehorn. Dyrene er vingeløse og skjellkledde.

Adferd

Sølvkre trives i de fleste klima, men foretrekker å bo i mørke, fuktige områder som kjellere, loft, kjøkken og bad. De er spesielt tiltrukket av papir og fuktige tekstiler.

Sølvkre lever av karbohydrater, særlig polysakkarider som for eksempel stivelse og lim i bøker. Andre matkilder er silke, lin, døde hudceller, og døde insekter.

Sølvkre er nattaktive og beveger seg svært raskt. De kan være vanskelige å oppdage, og alvorlighetsgraden av et angrep kan lenge gå ubemerket.

Sølvkre overlever i de fleste miljøer men trives best i områder med høy luftfuktighet. Sølvkrenymfer utvikler seg raskere i områder med høy luftfuktighet. En av de beste bekjempelsesmåtene for sølvkre er å kontrollere luftfuktigheten.

Skadeomfang

Sølvkre er kanskje først og fremst irriterende, men også kjent for sine destruktive matvaner. Bøker, dokumenter, klær og tapet er ofte ofre for sølvkreets matlyst.

Du finner dem som oftest på kjøkkenet, i vaskerom, på bad og i kjellere. Sølvkre er harmløst som skadegjører på boligen, og dersom du får mange nok av dem vil det kunne oppleves som sjenerende.

Hvordan bli kvitt sølvkre

For å bli kvitt sølvkre anbefaler vi at man prøver å redusere fuktigheten først. Kanskje det kan være nok å øke temperaturen på varmekablene på badet, eller bedre ventilasjonen. Det kan også være lurt å tette sprekker og hull på badet for å minimere gjemmesteder.

Et annet godt tips er å ta frem støvsugeren så snart du ser dem, og være nøye med å støvsuge godt der de har blitt observert. Limfeller kan være et godt hjelpemiddel for å se omfanget av bestanden.

Hvis du har prøvd å gjøre noen av disse tiltakene, men at dette ikke gir ønsket resultat, kan du ta kontakt med oss for hjelp.

Er du interessert? Ta kontakt
Send forespørsel om tilbud Se kontaktinformasjon